Perşembe, Aralık 02, 2010

NASA’dan Wikileaks’e gündem ayarı


Önceki gün, yani 1 Aralık günü gazetelere uzun zamandır üzerine fazlaca düşündüğüm bir haber düştü. NASA dün itibariyle dünya dışı yaşamla ilgili çok önemli bir bulguyu kamuoyuyla paylaşmaya karar vermişti, açıklama Türkiye'ye göre akşam saatlerinde yapılacaktı. Ben haberi sabah 08.00 gibi okudum, basın toplantısı ise akşam 9 gibi, o saate kadar içim içimi kemirdi durdu.

Dünya içi yaşamdan ve insanın hayvanlaşma yolundaki evrim sürecinin önlenmesinden umudumu kestiğimden beri ilgi alanlarımdan biri de dünya dışı yaşam. Son zamanlarda konu üzerine kanım ise daha müspet delillere ulaşıldığı, belki ispatlandığı fakat bunun kamuoyuna açıklanmadığı yönündeydi.

Neyse uzatmayalım hayallerim yıkıldı, açıklanan keşif bilim dünyasının “yaşamın temel taşlarıyla ilgili” görüşlerini derinden sarsacak olsa da, dünya dışı yaşamla değil henüz zaten çok küçük bir kısmına vakıf olduğumuz dünya içi yaşamla ilgili. Bugüne kadar bilim insanları yaşamın varolması için 6 temel elemente ihtiyaç olduğunu düşünüyordu. Her canlı türünü oluşturan temel elementler karbon, hidrojen, azot, oksijen, fosfor ve kükürt olarak bilinirdi. Dünya dışı yaşam için araştırılan yerde öncelikle bu elementlerin varolması şartı aranırdı. Yeni keşif ise bu algıyı temelinden değiştiriyor, çünkü keşfedilen yeni bir bakteri çevresel koşullarından dolayı bunlardan fosforun yerine her canlı için zehir olarak kabul ettiğimiz başka bir şeyi DNA’sına eklemiş; arsenik. Hem de bunu dünyada yapmış, çok uzak bir yerde değil. ('Tahta' illa lazım değilmiş araştırdım.) Bu kadar bilimden bahsettik, hayal kırıklığım da ET’yi bulduğunu açıklayacak sandığım insanların ancak bir bakteri bulması, onu da utanmadan dünyada bulmasıdır.

Biz komplo teorilerini çok severiz, örneğin Wikileaks’le ilgili son komplo teorisi işin İsrail’in başının altından çıktığı. Birkaç AKP’li kuyuya taşı attı, geri kalanları atladı, medya da hiçbirini çıkaramıyor. Ben de işte dün heyecanla NASA açıklamasını beklerken 12 saat kadar, böyle bir teori ürettim. İster misin ET’nin fotoğraflarını çarşaf çarşaf yayınlasınlar da biranda “ulan geliyorlar” ruh haline kapılan herkesin gündeminden Wikileaks düşüp, yerine bizim parmağı el fenerine evrimleşmiş ET geçsin.

Hadi biraz daha geliştirelim, hani şu bilim insanları hep “ayrı bir inek” tipi olarak resmedilir ya. Yine de içlerinde vatanperver unsurlar vardır, bundan eminim. Sonuçta NASA’lı bir inek olsanız, bir de üstüne utanmadan, vatansever bir inek olsanız. Ülkenizin çok gizli bazı belgeleri açığa çıkmış ve uluslararası ortamda ele güne rezil olmuş olsa. Siz de durumdan vazife çıkarsanız ve kendi alanınızdan bakarak gündemi nasıl değiştiririm diye kafa yorsanız. ET’nin keşfini açıklamanın daha güzel bir zamanı olur mu?

Ben açıkçası Wikileaks’i falan unutur ‘merhaba Messi, İniesta, Xavi biz dostuz’ demenin bir yolunu bulurdum. NASA’ya, ET’ye, Wikileaks belgelerine, AKP’ye ve haftanın diğer gündemi Barça’ya değmeyi başaran gündem çorbamı okuduğunuz için teşekkürlerimi sunarım ama yok öyle şeyler, işler sadece basit akıl yürütmelerde böyle yürüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder