Perşembe, Kasım 11, 2010

“Ben çevrecinin daniskasıyım”


2008 yılında yine yazılıp çizilip eline verilmeksizin bir Cuma namazı çıkışında anımsadığım kadarıyla Rize’de sarf etmişti bu yumurtayı Tayip Erdoğan. İmam fossuruyor cemaat sıvıyor, bizim memlekette işler hep böyle yürümez mi? Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu “biz sözde değil özde çevreciyiz” dedi 5 gün kadar önce. Hedef tahtasında çevreci aktivistler var, çünkü en ufak bir pürüz istemiyorlar. Dikensiz gül bahçesi istiyorlar ki atlarının toynaklarıyla delik deşik edebilsinler toprağı, birtakım uzuvlarıyla cirit oynarken.

2008’de hedef nükleer santrale karşı olan çevrecilerdi. Onların işi gücü yok, boş zamanlarını doldurmak için böyle şeylerle uğraşan 3-5 kişiler demeye getiriyordu açıklamasının devamında, “ben o kadar çok ağaç diktim ki” diyordu.

Bu defa hedef, açık doğa katliamının kitle imha silahı haline gelen HES’lere karşı çıkanlar. İhaleler peşi sıra geliyor, sakın ağlamaya niyetlenmeyin iki damla gözyaşınızı bile para kaynağı olarak görüp santral kurmaya kalkarlar. “Biz onlardan daha çevreciyiz, çevreciliği biz biliriz” diyor Eroğlu, “termik santral yapsak hava kirliliği nice olurdu.”

“Mal” demenin hakaret davasına yol açmayacağı bir edebiyat henüz yeteneklerim arasında değil maalesef. O ağacın yetişeceği ve besleyeceği doğal ortamı yok ederken bir yandan, diğer tarafa kıçıkırık iki fidan dikmeyle dünyayı kurtarırım mı sanıyorlar gerçekten, yani sahiden buna inanıyorlar mı merak ediyorum?

2B bunların döneminde geldi, kaç araziye orman vasfı yitirtildi sadece söylentileriyle birlikte. Antalya’da yanan güzelim ormanların kalan kel arazileri hangi holdinglere peşkeş çekildi. Kaz Dağları nasıl yolunmuş kaza çevrildi altın uğruna. Nükleer santral ihaleleri, HES ihaleleri kimlere peşkeş çekiliyor. Evet bu açıdan bakınca sağlam çevreciler aslında. Baksanıza ne kadar eş dost akraba holding varsa büyüyor. Tarih çevresini bu kadar gözeten, besleyen bir iktidar daha yazmamıştır herhalde.

Nacizane bir önerim var; sabahları çok sıkışmış kalkıyorum, birkaç dakika sürüyor yükümü boşaltmam, gelip oraya da bir santral kursunlar, ampullerini yakacak enerji de benden olsun. Memleket ve cemaat ekonomisine katkımız olur belki.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder